در هفتههای اخیر Great Place To Work که بهعنوان مرجع جهانی در این زمینه شناخته میشود، فهرست «بهترین محیطهای کاری برای جوانان در سال ۲۰۲۵» را منتشر کرد. این تحقیق بهوضوح نشان میدهد که مهمترین عوامل برای جوانان در محیط کار عبارتاند از: رفتار عادلانه، فرصتهای رشد، حمایت از سلامت روان و سبک رهبری که نوآوری را تشویق کند.
در ترکیه، فهرستی که هر سال توسط Great Place To Work اعلام میشود، در دوره ۲۰۲۴-۲۰۲۵ شامل ۳۶۰ شرکت دارای گواهینامه Great Place To Work بود. از این تعداد، ۹۰ شرکت بر اساس بازخورد کارمندان جوان و پاسخگویی به انتظارات آنها، بهعنوان سازمانهایی که بهترین تجربه کاری مثبت را ارائه میدهند، انتخاب شدند.
در فرایند ارزیابی، از Trust Index که پرکاربردترین پرسشنامه از تجربیات کارمندان در سطح جهانی است، استفاده شد. برای ورود به این فهرست، شرکتها باید استاندارد Great Place to Work-Certified را رعایت میکردند و حداقل ۲۰ درصد کارمندان آنها در رده سنی ۲۶ تا ۳۴ سال قرار داشتند. شرکتها بر اساس تعداد کارمندان در سه دسته ۱۰-۹۹، ۱۰۰-۴۹۹ و ۵۰۰+ نفر ارزیابی شدند.
در تهیه این فهرست، نهتنها تجربه کلی کارمندان، بلکه تجربه خاص نسل جوان نیز در نظر گرفته شد. یکی از معیارهای ارزیابی این بود که تفاوت بین امتیاز تجربه کارمندان ۲۶-۳۴ سال و امتیاز تجربه کلی کارمندان نباید بیش از ۱۰ درصد میبود.
اولویتهای جوانان در حال تغییر است: درک جدید از محیط کار
شرکتهای حاضر در فهرست Best Workplaces for Young Millennials 2025 در حوزههایی که برای جوانان شاغل اهمیت دارد، متمایز هستند. رویههای عادلانه، فرصتهای یادگیری مستمر، مدیریت باز به نوآوری و توجه بهسلامت روان کارمندان از عوامل برجسته این شرکتهاست.
بر اساس این تحقیق، میانگین امتیاز Trust Index شاخص اعتماد کارمندان جوان در شرکتهای این فهرست به ۸۱ درصد میرسد، درحالیکه این عدد در شرکتهای معمولی فقط ۵۶ درصد است. برخی از عوامل کلیدی که برای کارمندان جوان تفاوت ایجاد میکند، به شرح زیر است:
– رفتار عادلانه: در شرکتهای این فهرست، ۸۳ درصد کارمندان جوان معتقدند که در این شرکتها رفتار عادلانه بدون تبعیض سنی وجود دارد، درحالیکه این رقم در شرکتهای معمولی ۵۶ درصد است.
– آموزش و توسعه: ۷۸ درصد از شاغلین جوان اعلام کردند که شرکتشان به رشد حرفهای آنها کمک میکند. این عدد در شرکتهای معمولی ۴۹ درصد است.
– نوآوری و حمایت رهبری: ۸۰ درصد از شرکتهای این فهرست، نوعی سبک رهبری دارند که کارمندان را به ارائه ایدههای جدید تشویق میکند. این میزان در شرکتهای معمولی ۴۹ درصد است.
– سلامت روان و احساس ارزشمندی: ۷۰ درصد از کارمندان جوان اعلام کردند که در محیطی سالم از نظر عاطفی و روانی کار میکنند. این رقم در شرکتهای معمولی ۴۳ درصد است. همچنین، کارمندان جوان در شرکتهای این فهرست معتقدند که مدیران آنها نهتنها به آنها بهعنوان نیروی کار خوب، بلکه بهعنوان انسانهایی ارزشمند نگاه میکنند.
– قدردانی و اعتماد: ۷۷ درصد از کارمندان جوان اعلام کردند که مدیرانشان از تلاشهای آنها قدردانی میکنند و موفقیتهایشان را میبینند. این موضوع نهتنها عملکرد را بهبود میبخشد، بلکه با تقویت اعتماد، به حفظ استعدادها نیز کمک میکند. در شرکتهای معمولی، این عدد فقط ۴۴ درصد است.
ایوب توپراک، مدیرعامل Great Place To Work ترکیه، با اشاره به اهمیت پاسخگویی به انتظارات جوانان، گفت:
بینشهای بهدستآمده از تحقیق Young Millennials 2025، راهنمایی برای شرکتهایی است که میخواهند فرهنگ محیط کاری متمایزی برای نسل جوان کارمندان بسازند و استراتژیهایی برای جذب و حفظ استعدادهای جوان طراحی کنند. امروزه فقط یک حقوق خوب برای جذب و حفظ استعدادهای جوان کافی نیست. آنها به محیطی نیاز دارند که در آن احساس ارزشمندی کنند، برای رشدشان سرمایهگذاری شود و صدایشان شنیده شود. شرکتهای حاضر در فهرست Best Workplaces for Young Millennials 2025 دقیقاً با پاسخ به این انتظارات، در حال شکلدهی به نیروی کار آینده هستند.