موقعیت جغرافیایی مناسب ترکیه و قرارگیری آن بین دو قاره آسیا و اروپا، همراه با رتبه علمی و کیفیت بالای آموزشی دانشگاههای این کشور، ترکیه را به مقصدی جذاب برای بسیاری از دانشجویان تبدیل کرده است. این کشور بهعنوان مسیری هموار برای پیشرفت تحصیلی و ادامه تحصیل در دانشگاههای معتبر جهانی شناخته میشود. از جمله مهمترین مزایای پذیرش تحصیلی در دانشگاههای ترکیه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- قرارگیری برخی از دانشگاههای ترکیه در میان ۵۰۰ دانشگاه برتر دنیا
- پذیرش دانشجویان بینالمللی در بیش از ۲۰۰ دانشگاه ترکیه در رشتههای مختلف
- وجود بورسیههای تحصیلی برای دانشجویان خارجی (شامل هزینههای تحصیل، اقامت، بیمه و سفر)
- امکان تحصیل به زبانهای ترکی و انگلیسی
- اعتبار جهانی مدارک اعطایی دانشگاههای ترکیه
- تنوع بالای برنامههای تحصیلی
- سهولت دریافت ویزا و اقامت تحصیلی در ترکیه
- نزدیکی به ایران
- هزینههای معقول تحصیل در ترکیه نسبت به سایر کشورهای اروپایی
- هزینههای پایین زندگی و اقامت در ترکیه
- اجازه کار پارهوقت برای دانشجویان بینالمللی
شرایط تحصیل در ترکیه
تحصیل در ترکیه برای اتباع خارجی از مقطع ابتدایی آغاز و تا دکتری و فوق دکتری ادامه دارد. افراد در ترکیه ۴ سال در مقطع ابتدایی، ۴ سال در مقطع راهنمایی و ۴ سال در مقطع دبیرستان تحصیل کرده و سپس برای مقطع کارشناسی وارد دانشگاه میشوند.
برنامههای تحصیلی در دانشگاههای ترکیه تنوع بالایی دارند و امکان ادامه تحصیل در تمامی رشتههای تحصیلی در تمامی مقاطع فراهم است. شما میتوانید برای پذیرش تحصیلی در بیش از ۲۰۰ دانشگاه دولتی و خصوصی ترکیه در رشته مورد علاقه خود اقدام کنید.
برای ورود به دانشگاههای ترکیه، داشتن مدرک دیپلم الزامی است و سایر مدارک باید باتوجهبه شرایط خاص هر دانشگاه آماده شوند. ممکن است نیاز باشد در آزمون ورودی دانشگاه یا آزمون زبان شرکت کرده و نمره قبولی کسب نمایید.
در اغلب دانشگاههای ترکیه، دوره کارشناسی ۴ سال و دوره کارشناسی ارشد ۲ سال است. دریافت مدرک دکتری حداقل ۴ سال زمان میبرد و دانشجو باید دورهها و آزمونهای لازم را گذرانده تا صلاحیت دفاع از تز دکتری را به دست آورد.
مشاوران و کارشناسان باناسور در تمامی مراحل اپلای و پذیرش تحصیلی دانشگاههای ترکیه همراه شما خواهند بود.
برخی از دانشگاههای ترکیه در برنامههای انتقال دانشجو به دانشگاههای اروپایی و آمریکایی شرکت کردهاند، بنابراین متقاضیان تحصیل در ترکیه میتوانند با گذراندن تعداد مشخصی از واحدهای تحصیلی در ترکیه، در این برنامهها شرکت کرده و دانشگاههای این کشور را به سکویی برای ورود به دانشگاههای اروپا و امریکا تبدیل کنند.
آزمون زبان برای پذیرش تحصیلی در ترکیه
مهارت در زبان ترکی استانبولی شانس شما را برای پذیرش تحصیلی افزایش میدهد. البته بدون مدرک زبان هم میتوانید در برخی دانشگاهها پذیرش مشروط گرفته و در دورههای رایگان یا شهریهای زبان ترکی که توسط دانشگاه برگزار میشود، شرکت کرده و مدرک درخواستی دانشگاه را دریافت کنید. البته ممکن است زبان برخی از رشتهها انگلیسی باشد که در این صورت هم مدارک زبان لازم درخواست میشود.
مدارک لازم برای ثبتنام در دانشگاههای ترکیه
یکی از مهمترین شرایطی که متقاضیان دانشگاهها در ترکیه با آن مواجه میشوند، تهیه مدارک درخواستی از سوی دانشگاهها است. اگر متقاضیان کارشناسی، دیپلم نظام قدیم را در ایران گرفته باشند، باید حتماً مدرک پیشدانشگاهی، ریزنمرات پیشدانشگاهی، مدرک دیپلم و ریزنمرات دیپلم را به همراه داشته باشند.
درصورتیکه متقاضیان رشتههای کاردانی و کارشناسی، دیپلم نظام جدید را داشته باشند، باید اصل مدرک دیپلم و ریزنمرات دیپلم را به همراه داشته باشند. برای متقاضیان مقطع فوقلیسانس، همراه داشتن ریزنمرات لیسانس و اصل مدرک لیسانس برای پذیرش و ثبتنام الزامی است. برای متقاضیان مقطع دکترا، ریزنمرات فوقلیسانس و اصل مدرک فوقلیسانس ضروری است و معرفینامه و رزومه میتواند شانس قبولی دانشجو را افزایش دهد.
فرایند ترجمه مدارک
مدارک لازم برای دانشگاههای مقطع کاردانی و کارشناسی باید حتماً در ایران ترجمه شوند. ابتدا مدارک توسط دارالترجمه رسمی ترجمه شده و سپس مهر دادگستری و وزارت امور خارجه دریافت میکنند. بعد از این مراحل، مدارک برای تأیید نهایی به سفارت ترکیه در ایران ارسال شده و مهر میشوند. در نهایت مدارک به ترکیه ارسال میشود.
برای مقاطع فوقلیسانس و بالاتر، مدارک میتوانند در ترکیه نیز ترجمه شوند و نیازی به ترجمه در ایران نیست.
معادلسازی مدارک (Denklik)
برای ادامه تحصیل یا حتی کار در ترکیه، دانشآموزان و دانشجویان خارجی نیازمند معادلسازی مدارک تحصیلی خود هستند که این فرایند توسط وزارت آموزشوپرورش ترکیه (MEB) برای مدارک پیشدانشگاهی و توسط سازمان آموزش عالی (YÖK) برای مدارک دانشگاهی انجام میشود.
برای اخذ معادلسازی مدارک، ابتدا باید اصل مدارک تحصیلی در دارالترجمه رسمی به زبان ترکی استانبولی ترجمه و به تأیید دادگستری، وزارت امور خارجه و سفارت ترکیه برسد. سپس مدارک در کنسولگری ایران در استانبول آپوستیل میشوند و بعد از آن دانشآموز یا دانشجو با تعیین وقت قبلی برای معادلسازی به سازمان مربوطه در ترکیه مراجعه میکند.
مدارک لازم عبارتاند از:
- مراجعه به سایت اینترنتی edenklik.meb.gov.tr و تکمیل فرم مربوطه.
- اصل و ترجمه رسمی مدرک پیشدانشگاهی و دیپلم و ریزنمرات برای فارغالتحصیلان نظام قدیم. (توضیح اضافه: در صورتی که مدارک مربوط به نظام جدید است، فقط ترجمه دیپلم و ریزنمرات کافی است.)
- تأییدیه و مهر کنسولگری ایران در ترکیه.
- مهر تأیید سفارت ترکیه یا تأییدیه مدارک نوتر در ترکیه (تأییدیه نوتر برای مدارس کافی است).
- کارت اقامت (شامل اصل نامه صادره از دانشگاه یا مدرسهای که در آن ثبتنام کردهاید)
- اصل پاسپورت.
- کپی از تمام مدارک فوقالذکر.
نکته: بسته به اینکه مدارک شما مربوط به نظام قدیم یا جدید است، مدارک مورد درخواست ممکن است متفاوت باشد. (توضیح اضافه: برای فارغالتحصیلان نظام جدید، پیشدانشگاهی و ریزنمرات، و برای نظام قدیم دیپلم و ریزنمرات دیپلم مورد قبول است.)
برای پذیرش در هر یک از دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی ترکیه، باید از شرایط ورود و تحصیل در آنها مطلع باشید. معمولاً متقاضیان تحصیل در دانشگاههای دولتی ترکیه باید در آزمون YÖS شرکت کنند.
آزمون YÖS
انتخاب دانشجویان در مؤسسات آموزش عالی ترکیه توسط سازمان ÖSYM انجام میشود. دانشجویان خارجی باید در آزمون YÖS که هر سال توسط این سازمان برگزار میشود شرکت کنند و پس از کسب نمره قبولی برای ثبتنام و ادامه تحصیل در دانشگاههای ترکیه اقدام نمایند. (نکته: اکثر دانشگاهها این آزمون را بهصورت اختصاصی و یکبار در سال برگزار میکنند.) در سالهای اخیر تصمیم بر آن شده که سیستم یوس به صورت کنکور برگزار شود، و اولین آزمون آن امسال اجرا میشود. سیستم یوس مرکزی مشابه کنکور در ایران است و داوطلبین بر اساس امتیازات کسب شده رتبهبندی میشوند.
سؤالات این آزمون علاوه بر زبان ترکی، به زبان انگلیسی و سایر زبانها نیز طرح میشود و شامل سؤالات هوش، ریاضیات و هندسه است.
آزمون TR-YÖS
TR-YÖS یک آزمون سراسری است که دانشجویانی که قصد تحصیل در مؤسسات آموزش عالی ترکیه را دارند، میتوانند در آن شرکت کنند و نتایج آن را هنگام درخواست پذیرش از دانشگاهها استفاده کنند. (توضیح اضافه: این آزمون برای اتباع خارجی، ترکهایی که با درخواست خودشان تابعیت خود را از دست دادهاند و درخواست کارت آبی کردهاند، افراد دو تابعیتی و افرادی که بعداً شهروند ترکیه شدهاند و برخی افراد دیگر الزامی است.) این آزمون سالی دو بار برگزار میشود و نتایج آن تا دو سال معتبر است.
آزمون SAT
آزمون سنجش استعداد تحصیلی (SAT) یک آزمون دانشگاهی است که در سال آخر دبیرستان از دانشآموزان گرفته میشود تا قدرت تحلیل آنها مورد بررسی قرار گیرد. این آزمون توسط مؤسسه کالج برد (College Board) طراحی میشود و شامل دو بخش استدلالی و موضوعی است. این آزمون سالانه ۷ بار در آمریکا و چندین بار در کشورهای دیگر برگزار میشود و اکثر دانشگاههای دنیا نتایج آن را برای ورود به دانشگاه میپذیرند.
نکته: این آزمون متقاضی را در پنج رشته ریاضیات، تاریخ آمریکا و جهان، علوم و زیستشناسی، زبانهای خارجی و ادبیات انگلیسی محک میزند.
آزمون TÖMER
آزمون تومر معروفترین و معتبرترین آزمون زبان ترکی استانبولی است و معیار سنجش زبان ترکی متقاضیان به حساب میآید. (نکته: این آزمون هم در دانشگاهها و هم در برخی از مراکز آموزشی به نمایندگی از دانشگاهها برگزار میشود.)
مدارک مورد نیاز برای پذیرش تحصیلی ترکیه
برای پذیرش تحصیلی در دانشگاههای ترکیه، به طور کلی مدارک زیر مورد نیاز است. البته ممکن است برخی دانشگاهها مدارک بیشتر یا کمتری از شما بخواهند:
- پاسپورت معتبر.
- عکس.
- مدرک زبان.
- توصیهنامه.
- اصل و ترجمه رسمی مدارک تحصیلی قبلی.
- اصل و ترجمه ریزنمرات مقاطع تحصیلی قبلی.
- مدرک GRE یا GMAT.
- رزومه.
- انگیزهنامه.
اخذ ویزای تحصیلی
ایرانیان برای ورود به ترکیه نیاز به ویزا ندارند و میتوانند بدون ویزا به مدت ۹۰ روز در این کشور اقامت کنند. اما برای ماندن در ترکیه بیش از این مدت باید برای اخذ ویزا اقدام کنند. اگر هدف از اقامت شما در ترکیه تحصیل است، باید ویزای تحصیلی این کشور را دریافت کنید.
(نکته: معمولاً دو راه برای اخذ ویزای تحصیلی ترکیه وجود دارد🙂
- روش اول: شما میتوانید بدون اخذ ویزا با اقامت ۹۰ روزه گردشگری وارد ترکیه شوید و در این مدت، بنا به شرایط دانشگاه موردنظر، در آزمون ورودی شرکت کرده و در دانشگاه ثبتنام کنید. پس از اتمام مراحل ثبتنام و دریافت کارت دانشجویی، برای اخذ ویزای تحصیلی اقدام کنید.
- روش دوم: شما مراحل ثبتنام را با دادن وکالت به یکی از کارگزاران متخصص در ترکیه یا ایران واگذار میکنید و در مدت کوتاهی نامه پذیرش موقت دانشگاه به نشانی شما ارسال میشود. سپس با وجود این پذیرشنامه، برای اخذ ویزای تحصیلی به سفارت ترکیه در ایران مراجعه کرده و اقدام میکنید.
محدودیت سنی اخذ اقامتهای تحصیلی
با توجه به سختگیریهای اخیر اداره مهاجرت ترکیه، محدودیتهای سنی برای پذیرش اقامت تحصیلی به شرح زیر است:
- مقاطع کاردانی: زیر ۳۰ سال.
- مقطع لیسانس: زیر ۳۴ سال.
- مقاطع ارشد: بالای ۳۴ سال.
مدارک مورد نیاز برای اخذ اقامت تحصیلی
- اصل و کپی پاسپورت معتبر.
- عکس.
- نامه پذیرش از دانشگاه.
- فیش واریز شهریه.
- تکمیل فرمهای مربوطه.
- بیمه درمانی.
- مدارک اثبات تمکن مالی.
- رسید پرداخت هزینهها.
- مدارک اسکان بهصورت نوتر شده و نوماراتاژ.
هزینه تحصیل در ترکیه چقدر است؟
هزینه تحصیل در ترکیه بسته به نوع دانشگاه، برنامه و مقطع آموزشی متفاوت است. هزینههای زندگی در ترکیه بر اساس سبک زندگی دانشجویان متغیر است، اما به طور کلی هزینه سکونت، غذا، برنامههای تفریحی و سفر در مقایسه با دیگر کشورها بسیار مناسب است و دانشجویان معمولاً بین ۶۰۰ تا ۸۰۰ دلار در هر ماه هزینه میکنند. هزینه کتاب و موارد دیگر نیز حدود ۵۰۰ دلار برآورد میشود.
توضیح اضافه: شهریه تحصیل در مقاطع مختلف در دانشگاههای خصوصی به شرح زیر است:
- مقطع کاردانی: حداقل شهریههای رشتههای کاردانی سالانه حدود ۲۶۰۰ دلار است و بسته به دانشگاه و رتبه علمی آن متغیر است.
- مقطع کارشناسی: هزینه تحصیل در دانشگاههای خصوصی ترکیه با تدریس به زبان ترکی از ۳۵۰۰ دلار شروع میشود و بسته به دانشگاه و رتبه علمی آن متغیر است. (نکته: رشتههایی که به زبان انگلیسی تدریس میشوند معمولاً شهریههای بالاتری دارند.)
- مقطع کارشناسی ارشد: به طور کلی هزینه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد در بیشتر موارد به صورت دوساله اخذ میشود و بسته به رشته انتخابی و دانشگاه متغیر است.
فهرست برخی از معروفترین دانشگاههای ترکیه
- دانشگاه کوچ
- دانشگاه حاجتتپه
- دانشگاه استانبول
- دانشگاه آنکارا
- دانشگاه آتاتورک
- دانشگاه فنی استانبول
- دانشگاه مرمره
- دانشگاه بیلکنت
- دانشگاه سابانجی
- دانشگاه قاضی
- دانشگاه فنی خاورمیانه
- دانشگاه کنت استانبول
- دانشگاه باشکنت
- دانشگاه آجیبادام
- دانشگاه باغچهشهیر
بورسیههای تحصیلی دانشگاههای ترکیه
اغلب دانشجویانی که متقاضی پذیرش تحصیلی در ترکیه هستند، ترجیح میدهند از دانشگاههای این کشور بورسیه تحصیلی دریافت کنند. بورسیههای تحصیلی ترکیه علاوه بر ارائه حمایت مالی، به دانشجویان بینالمللی این امکان را میدهد تا در برنامه مورد نظر خود در دانشگاه ثبتنام کنند. در واقع، هدف بورسیههای تحصیلی ترکیه این است که دانشجویان در طول مدت اقامت خود در این کشور و تحصیلات دانشگاهی، از فعالیتهای اجتماعی و فرهنگی نیز بهرهمند شوند. این بورسیهها همچنین سایر نیازهای دانشجویان، مانند مسکن و بیمه درمانی را در طول دوره آموزشی پوشش میدهند.
گزینههای مختلفی از جمله بورسیههای تحصیلی ارائهشده توسط جمهوری ترکیه، بورسیههای تحصیلی استانی، بورسیههای ارائهشده توسط مؤسسات و سازمانهای ملی و بینالمللی، و بورسیههای تحصیلی دانشگاهها برای متقاضیان پذیرش تحصیلی در ترکیه وجود دارد.
شرایط، فرصتها و مبالغ ارائهشده توسط مؤسسات مختلف اهداکننده بورسیه متفاوت بوده و میزان بورسیههای ماهانه به سطح تحصیلات دانشجویان بینالمللی بستگی دارد. برخی از این مؤسسات حتی هزینه حمل و نقل شما از کشور مبدأ به ترکیه را نیز پوشش میدهند.
مهمترین ویژگیهای بورسیههای تحصیلی دولت ترکیه:
- اسکان رایگان در خوابگاههای دانشگاه
- آموزش کاملاً رایگان و عدم نیاز به پرداخت شهریه دانشگاه
- پوشش کامل بیمه سلامت عمومی و پرداخت هزینههای بهداشتی دانشجو
- پرداخت هزینه سفر برای ورود به ترکیه جهت آغاز دوره تحصیلی و بازگشت به کشور پس از فارغالتحصیلی
مزایای باناسور برای خدمات پذیرش تحصیلی در ترکیه:
- ارائه اطلاعات کامل از شرایط ورود به دانشگاه، تحصیل و انتقالی در مقاطع مختلف
- پذیرش رایگان از دانشگاههای خصوصی
- ارائه بورسیه اختصاصی و تخفیف در شهریه دانشگاهها
- ظرفیتهای اختصاصی
- مشاوره تحصیلی رایگان توسط تیمهای فارغالتحصیل و دانشجوی دانشگاههای ترکیه در رشتههای مختلف، بهمنظور مشاوره صحیح و کمک به انتخاب رشته و دانشگاه
- ارائه خدمات کامل برای دریافت ویزا، اقامت، ثبتنام، معادلسازی و آزمونهای ورودی دانشگاهها
- شروع به تحصیل دانشجویان در بدو ورود به ترکیه بدون استرس در مورد قوانین دانشگاه و کشور ترکیه
برای پذیرش رایگان در دانشگاههای ترکیه با کارشناسان باناسور تماس بگیرید.