ترکیه در میان کشورهای پیشرو در صادرات سریالهای تلویزیونی، رتبه سوم جهان را به خود اختصاص داده است. سریالهای ترکی در سالهای اخیر توجه گستردهای را در سراسر جهان جلب کردهاند و حتی در گزارشهای مجله اکونومیست نیز مورد تحلیل قرار گرفتهاند. این آثار از خاورمیانه تا اروپا و آمریکای لاتین به محبوبیت چشمگیری دست یافتهاند.
طبق دادههای Parrot Analytics، تقاضای جهانی برای سریالهای تلویزیونی ترکی بین سالهای ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۳، به میزان قابلتوجه ۱۸۴ درصد افزایشیافته است. این در حالی است که تقاضا برای نمایشهای کرهای تنها ۷۳ درصد رشد داشته و این اختلاف نشاندهنده جهش چشمگیر تولیدات ترکیه در عرصه جهانی است.
به همین بهانه، در این مقاله علاوه بر معرفی برخی از برترین سریالهای ترکی، نگاهی به سهم ترکیه از صادرات صنعت فیلم و سریال نیز خواهیم داشت.
وضعیت سریالهای ترکی در فصل تلویزیونی ۲۰۲۳-۲۰۲۴
در این فصل، ۵۳ سریال جدید به نمایش درآمدند که عمدتاً مخاطبان با سطح درآمد متوسط و بالاتر را هدف قرار دادهاند. در ادامه، ۵ سریال برتر از نظر ریتینگ و میزان محبوبیت را بررسی میکنیم:
- سریال Bahar با ریتینگ* ۱۲.۳۷
این سریال که مخاطبان طبقه متوسط تا بالاترین سطوح اقتصادی را هدف قرار داده است، در هفتههای اولیه اکران (ماه دوم سال ۲۰۲۴ میلادی) ریتینگ ۴.۹۳ را ثبت کرد. در قسمت یازدهم، این عدد به ۱۴.۹۶ رسید و در صدر جدول قرار گرفت. - سریال Kızılcık Şerbeti با ریتینگ ۱۰.۲۰
این سریال نیز مانند Bahar، مخاطبان طبقه متوسط و بالاتر را هدف قرار داده است. در فصل دوم، ریتینگ این سریال افزایش یافت و در قسمت چهلوچهارم به بالاترین سطح خود یعنی ۱۲.۲۹ رسید. - سریال İnci Taneleri با ریتینگ ۹.۹۱
این سریال که از ماه اول ۲۰۲۴ پخش خود را آغاز کرد، در قسمت سوم به بالاترین ریتینگ خود یعنی ۱۳.۰۲ دست یافت. - سریال Kızıl Goncalar با ریتینگ ۹.۳۴
این سریال در مدت کوتاهی توانست به شهرت برسد. در قسمت هجدهم، بالاترین ریتینگ خود یعنی ۱۰.۹۶ را ثبت کرد. - سریال Gönül Dağı با ریتینگ ۸.۳۴
این سریال که از سال ۲۰۲۱ آغاز شد، در سال ۲۰۲۳ به پربینندهترین سریال تبدیل شد و در سپتامبر همین سال، ریتینگ ۱۰.۵۱ را ثبت کرد.
(* Rating کل مخاطبان یک برنامه را نسبت به جمعیت کل یا نمونه آماری میسنجد.)
سهم ترکیه در صادرات سریالهای تلویزیونی
در سال ۲۰۲۳، سریالهای ترکی جزو محبوبترین تولیدات تلویزیونی در کشورهایی نظیر اسپانیا، عربستان سعودی و مصر بودند. بر اساس پیشبینیهای اتاق بازرگانی استانبول، صادرات سریالهای ترکی در سال ۲۰۲۲ از مرز ۶۰۰ میلیون دلار گذشت. تحلیلگران پیشبینی میکنند که این رقم در سالهای آینده افزایش بیشتری پیدا کند.
طبق دادههای گلنس، سه سریال پربیننده در اسپانیا در نیمه اول سال ۲۰۲۳، سریالهای ترکی بودند. مجله اکونومیست اشاره میکند که سریالهای ترکی معمولاً برای مدت طولانی و در قسمتهای کوتاهتر در کشورهای دیگر پخش میشوند.
عوامل موفقیت سریالهای ترکی:
- مناظر جذاب و چشمنواز
- لباسهای مجلل و طراحی صحنه دقیق
- بازیگران زیبا و خوشچهره
این ویژگیها باعث شدهاند سریالهای ترکی در بازارهای بینالمللی جذابیت ویژهای داشته باشند و به موفقیتی بیسابقه دست یابند.